Låna pengar till aktieköp

Låna till aktier

Vill du låna till aktier? Varför någon skulle vara intresserad av att låna pengar för att köpa aktier är inte speciellt svårt att klura ut. I många fall handlar det om att man hoppas på att få en högre avkastning än om man enbart skulle använt sig av sparade pengar. Om man har planer på att låna pengar till aktier är det dock viktigt att man har koll på hur aktiemarknaden fungerar. Att låna till aktier är med andra ord ingenting för nybörjare.

Ansök om privatlån hos Coop

✅ Hos Coop får du lånebesked direkt på skärmen.
✅ Låna upp till 500 000 kr (utan krav på säkerhet).
✅ Återbetalningstid upp till 15 år.
✅ Effektiv ränta mellan 3,76% - 10,36%.
✅ 0 kr i uppläggningsavgift.
✅ Du kan när som helst lösa ditt lån i förtid (utan extra kostnad).

Låna till aktier via låneförmedlare

Om du är intresserad av att låna till aktier och nyfiken på att se vilken ränta du kan få på ett privatlån är det ett smart drag att skicka en ansökan via låneförmedlare. En låneförmedlare ser till att du otroligt snabbt får ut din ansökan till ett stort antal banker och låneinstitut på den svenska lånemarknaden.

Lendo är en av Sveriges ledande låneförmedlare för privatlån

Börja din resa mot ett lån med låg ränta och bra villkor hos Lendo (Sveriges idag största jämförelsetjänst för lån). Att fylla i en ansökan hos Lendo tar endast 2 minuter och svar får du oftast inom en minut. Att leta lån via Lendo är kostnadsfritt och du förbinder dig inte till någonting.

Att det endast tas 1 UC (kreditupplysning) när du ska låna till aktier har flera fördelar

Det är viktigt att du försöker hålla nere på antal UC-förfrågningar när du har planer på att låna till aktier. När du ansöker om lån via en låneförmedlare, oavsett lånebelopp, ser denna till att endast 1 UC blir registrerad i samband med att din ansökan behandlas.

Detta är någonting mycket positivt med tanke på din ansökan når ut till ett stort antal banker som erbjuder lån. Jämför detta mot om du själv på egen hand skulle ansöka hos ett stort antal banker. Då är risken ganska så stor att lika många UC-upplysningar blir registrerade i ditt namn, vilket kan ha en mycket negativ påverkan på din kreditvärdighet.

Att det endast tas 1 UC (kreditupplysning) i samband med att du ska låna pengar har en stor mängd fördelar. Många har idag hört att det är viktigt att hålla nere på antalet kreditupplysningar när man är på jakt efter ett lån, men få har koll på varför det faktiskt är så och detta tänkte vi lite snabbt reda ut här nedan.

Alla banker och andra seriösa kreditgivare i Sverige som står under Finansinspektionens tillsyn tar en kreditupplysning i samband med att en låneansökan behandlas. När det är frågan om lån på lite större belopp, som t.ex vid lån till aktieköp (inte SMS-lån eller snabblån), är det ganska så vanligt att denna kreditupplysning tas hos UC som står för Upplysningscentralen.

I en kreditupplysning från UC finns info om dina tidigare lån, vad du har för inkomst, om du eventuellt har betalningsanmärkningar och så vidare. Någonting annat viktigt som en UC visar är dina tidigare UC-förfrågningar (kreditupplysningar gjorda hos UC). Detta är något som sparas i 12 månader.

Skulle din UC-upplysning visa att du har flera förfrågningar under en kort tidsperiod kan detta väcka misstankar om att allt inte riktigt står rätt till. Banken kan t.ex undra om du nyligen passat på att teckna flera nya lån eller krediter, men att dessa ännu inte blivit synliga i UC-upplysningen. Detta eftersom det ibland råder en fördröjning, ibland upp till 6 veckor, innan nya lån eller krediter blir synliga i en UC-upplysning.

Flera UC, speciellt under en mycket kort tidsperiod, kan därför i värsta fall leda till att du får din ansökan nekad. I många andra fall kan resultatet bli att du inte nödvändigtvis får din ansökan nekad, men att banken kräver en högre ränta eftersom de gör bedömningen att lånet innebär högre risk, vilket leder till högre lånekostnader.

Låna till aktier utan UC

Är det möjligt att låna till aktier utan UC? Ingen har troligtvis missat att det idag finns ett stort antal långivare på den svenska lånemarknaden som marknadsför lån där det ej tas någon UC i samband med att en ansökan behandlas. Detta blir möjligt eftersom UC är långt ifrån det enda upplysningsföretaget en långivare kan vända sig till när denna behöver få en kreditprövning gjord.

Lån utan UC kommer dock ofta med höga avgifter och räntor. Effektiva årsräntor på 15% eller mer är inte alls ovanligt. Dessa lån kan vara intressanta när man vill låna 35000 snabbt för att bilen gått sönder vid ett högst olämpligt tillfälle och man vet att man inte kommer behöva en lång lånetid innan hela det lånade beloppet är återbetalt, men bör undvikas helt när det finns planer på att investera i någonting långsiktigt som aktier.

Tänk på detta innan du bestämmer dig för att låna till aktier

Det finns så klart en hel del viktigt att tänka på innan man bestämmer sig för att låna till aktier. Bland det viktigaste att tänka på är att inte låna mer än vad man kan betala tillbaka. Med detta menar vi att det inte är en bra idé att låna till aktier om man inte också har tillgångar som man snabbt kan sälja om investeringarna man gjort skulle floppa.

Detta låter för många ganska så självklart, men det är otroligt viktigt att komma ihåg att investeringar i aktier alltid är förknippat med risker. Sker det till exempel en börskrasch finns det risk att aktiernas värde kraftigt rasar och det kan ta ett bra tag, flera år eller mer, innan dessa stiger till samma värde som du köpte aktierna för.