En lånemäklare förmedlar små och stora lån mellan långivare och låntagare

Lånemäklare

En lånemäklare förmedlar lån mellan långivare och låntagare. Om du känner att du inte har tid eller ork att besöka flera banker och andra långivare för att jämföra låneerbjudanden, är det ett smart drag att vända sig till en lånemäklare. Ett annat, och mer vanligt, ord för lånemäklare är låneförmedlare. Många vänder sig till en lånemäklare för att få hjälp med att jämföra olika lån och hitta det bästa erbjudandet. Dessutom är det kostnadsfritt att ansöka om lån via en lånemäklare, så det finns inget att förlora på att använda dessa tjänster.

Lånemäklare för dig som letar privatlån

Det finns idag många fördelar med att ansöka om privatlån via en låneförmedlare. En av de viktigaste fördelarna är att du snabbt kan skicka in din ansökan till cirka 30-40 banker och långivare samtidigt med endast en kreditupplysning (UC). Att undvika onödigt många kreditupplysningar är bra för din kreditvärdighet. En annan viktig fördel är att du endast behöver fylla i en ansökan, vilket sparar mycket tid och energi.

Hitta bästa räntan på lån via Lendo, en av Sveriges ledande lånemäklare

Vänd dig till Lendo när du vill få hjälp med att hitta marknadens billigaste privatlån. Lendo är en av Sveriges ledande lånemäklare. Här kan du ansöka om privatlån upp till 600 000 kr och endast en kreditupplysning (UC) registreras i samband med att din låneförfrågan behandlas. Att söka och jämföra privatlån via Lendo är alltid kostnadsfritt, och du är inte bunden att acceptera något lån om du inte är helt nöjd med villkoren.

Söka lån via lånemäklare - Hur fungerar det?

Du börjar med att fylla i en ansökan
För att komma igång behöver du fylla i en ansökan. Detta brukar inte ta många minuter. Här ska du bland annat fylla i lånebelopp och vilken lånetid du önskar. Nästan alla lånemäklare har ett reglage på hemsidan där man med ett par klick snabbt kan bilda sig en uppfattning om hur lånetiden kan påverka månadskostnaden. Det är dock viktigt att notera att detta endast är uppskattningar. Den slutgiltiga räntan får man veta först efter att en kreditupplysning gjorts.

Lånemäklaren tar en kreditupplysning
När du ansöker via en lånemäklare tas det alltid endast en kreditupplysning oavsett antalet banker och långivare som behandlar din ansökan. Det finns idag flera företag som jobbar med kreditupplysningar, men för privatlån och särskilt på större lånebelopp, är det mer regel än undantag att kreditupplysningen tas hos UC (samma gäller för bolån).

Långivarna kommer med sina låneförslag
Svarstiden kan variera något. En del banker och långivare lämnar nästan direkt besked efter att en ansökan kommit in, medan andra kan ta lite längre tid. Vanligtvis har du fått alla svar inom 24 timmar och kan då sätta igång med att jämföra de erbjudanden du har fått.

Jämför och signera
Ett bra tips till alla som har planer på att jämföra lån är att alltid titta efter vad den effektiva räntan hamnar på. Den effektiva räntan visar inte enbart den fastställda nominella räntan under ett års tid, utan även alla avgifter som tillkommer. Kom också ihåg att det är helt upp till dig att bestämma om du vill tacka ja eller nej. En ansökan är inte bindande. Om du känner att du fått ett bra erbjudande och vill gå vidare är det bara att skriva på lånehandlingarna. Detta är något du vanligtvis kan göra digitalt via ditt BankID eller för hand.

Lånet du valt betalas ut
Kort efter du signerat lånehandlingarna får du pengarna utbetalda till ditt uppgivna konto. Väljer du att signera via ditt BankID brukar det gå lite snabbare för pengarna att komma in. Flera av långivarna som erbjuder snabba privatlån med signering via BankID ser till utbetalningen kommer igång redan samma dag som signeringen skett eller senast nästkommande vardag.

Fördelar med lånemäklare

Färre kreditupplysningar
En fördel med att ansöka om lån via en lånemäklare är att du kan skicka din ansökan till många banker och långivare utan att riskera din kreditvärdighet. Detta blir möjligt tack vare att lånemäklaren ser till att alla de olika långivarna man har ett samarbete med får dela på en och samma kreditupplysning. Detta kan ställas mot om du själv på egen hand hade sökt lån hos 10, 20 eller till och med 40 olika långivare. Då är det troligt att lika många kreditupplysningar gjorts, vilket hade haft en mycket negativ inverkan på din kreditvärdighet.

Otroligt smidig ansökningsprocess
Många långivare erbjuder snabba och smidiga låneprocesser. Du väljer belopp, önskad lånetid och fyller sedan i dina personuppgifter. Ibland behöver du även svara på ett par korta frågor som handlar om din privatekonomi, till exempel om du har några barn under 18 år som står under din vårdnad. Efter att detta är avklarat tar det oftast inte mer än ett par minuter innan svaren börjar trilla in. Tänk på att lånelöften via lånemäklare vanligtvis är giltiga i upp till 30 dagar. Detta ger dig tid att jämföra olika låneerbjudanden och välja det som passar dig bäst.

Kostnadsfri tjänst och du förbinder dig inte till något
Det är helt kostnadsfritt att ansöka om lån via en lånemäklare. Det stämmer att lånemäklarna får ersättning av långivarna för förmedlade lån, men denna avgift har ingen som helst påverkan på dig som konsument. Det finns inte heller några som helst krav på att du ska teckna lån hos någon av de långivare som gett dig ett låneförslag.

Finns det några nackdelar?

Finns det verkligen inga nackdelar med att söka lån via en lånemäklare? Att hitta en eller flera nackdelar med att ta hjälp av en lånemäklare när man är på jakt efter ett nytt lån med bra ränta är ingen enkel uppgift.

En möjlig nackdel skulle kunna vara att det troligtvis alltid kommer finnas banker och andra långivare som väljer att inte samarbeta med lånemäklare. Därför finns det en risk att man aldrig får sin ansökan behandlad av dessa om man inte själv, på egen hand, skickar in en låneansökan till dem.

Tänk på detta när du ska välja lånemäklare

Att välja rätt lånemäklare kan göra en stor skillnad för dina ekonomiska möjligheter och framtidsutsikter. Här nedan hittar du några tips och överväganden som kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut när du ska välja lånemäklare.

Vilka lån förmedlas av lånemäklaren i fråga?

Det kan vara bra att välja en lånemäklare som specialiserar sig på det lån som du är intresserad av. Då kan du få en expert att hjälpa dig att hitta det bästa lånet för just dina behov. Många lånemäklare i Sverige, speciellt de stora aktörerna, har nischat in sig mot privatlån utan säkerhet. Det finns också en handfull aktörer som enbart jobbar med bolån eller företagslån.

Hur många banker och långivare prövar din ansökan?

En regel som brukar gälla är att ju fler anslutna långivare, desto bättre. Detta eftersom det ger dig en större chans att hitta ett lån med bra villkor. Flera av de stora lånemäklarna på marknaden samarbetar idag med omkring 30-40 banker och långivare, så det kan vara en bra indikator på hur bra lånemäklaren är.

Vad har lånemäklaren för kundbetyg?

Det kan vara bra att ta reda på vad tidigare kunder tycker om lånemäklaren innan du väljer att använda deras tjänster. Trustpilot är ett bra exempel på en sida där du kan enkelt kan jämföra kundbetyg och också läsa omdömen från tidigare kunder. Genom att läsa omdömen från andra kan du få en uppfattning om hur bra lånemäklaren är på att hjälpa sina kunder att hitta lån med bra villkor. Du kan också se om de har bra service.

Kan jag använda en lånemäklare för att låna till min resa?

Ja, absolut! Många förknippar oftast lånemäklare med stora lån, men faktum är att en lånemäklare också kan vara till hjälp för mindre lån, som reselån. Reselån brukar ofta innebära lånebelopp på runt 15000 kr.

En lånemäklare kan hjälpa dig att hitta de bästa alternativen även för dessa mindre lån. Så om du till exempel behöver låna 15000 kr för att förverkliga din drömresa kan det vara värt att överväga att använda en lånemäklare.

Baka ihop lån via en lånemäklare

Är du intresserad av att baka ihop lån? Många svenskar använder sig idag av en lånemäklare när det blivit dags att baka ihop gamla lån och krediter till ett nytt lån. Att baka ihop lån är ofta ett effektivt sätt att få ekonomin på fötter igen om man tidigare samlat på sig flera lån och krediter där de effektiva räntorna är mycket höga.

Människor som tagit sig tid att baka ihop flera lån till ett brukar vanligtvis också stort uppskatta det faktum att avbetalningsprocessen blir betydligt enklare när man i slutet av varje månad endast behöver fokusera på en lånefaktura i stället för flera.

Att baka ihop gamla lån till ett nytt lån via en lånemäklare är inte alls svårt eller komplicerat. Du meddelar helt enkelt lånemäklaren i fråga att ditt syfte med det nya lånet är att baka ihop/samla lån och fyller sedan i en ansökan.

Får du ett erbjudande där den effektiva räntan är lägre än det du idag betalar brukar det finnas pengar att spara. Efter att det nya lånet blivit utbetalt ser du till att lösa dina gamla lån och krediter med pengarna som kommit in. Ibland kan det hända att det till och med är den nya långivaren som fixar allt detta åt dig.

Kan jag ansöka hos flera lånemäklare samtidigt?

Det finns inget som hindrar dig från att skicka in två ansökningar samtidigt via olika aktörer, men med tanke på att en av de stora fördelarna med att söka lån via en lånemäklare är att du inte ska dra på dig fler UC-förfrågningar än nödvändigt när du jämför låneerbjudanden, så är detta inte något vi skulle rekommendera.

Däremot, om du känner att du inte har fått något bra låneerbjudande vid din första sökning, ser vi inget fel i att du, efter att ha väntat lite, gör en ny sökning och då provar en annan lånemäklare.

Tänk också på att de flesta aktörer har listor på sina hemsidor där det står vilka banker och andra långivare din ansökan når. Detta kan vara bra att tänka på så att du vid din andra sökning väljer en lånemäklare som har åtminstone ett par "nya" långivare som du inte redan har fått din ansökan prövad hos.

Kan man ansöka om lån trots betalningsanmärkningar?

Ja, det är möjligt att ansöka om lån via en lånemäklare även om man har en eller flera betalningsanmärkningar i sitt register. Det är dock viktigt att notera att tidigare skulder måste vara betalda.

Detta innebär att man inte får ha ett aktivt skuldkonto hos Kronofogden vid ansökningstillfället, annars är risken stor att låneansökan kommer att avslås.

Räntan kan vara högre med betalningsanmärkningar

Även om många lånemäklare samarbetar med långivare som accepterar kunder med betalningsanmärkningar, finns en betydande risk att den erbjudna räntan kommer att vara högre än om man hade haft ett felfritt register. Detta beror på att långivare betraktar kunder med tidigare betalningsanmärkningar som en högre risk.

Hur lång tid tar det innan pengarna kommer in på kontot?

Hur lång tid det tar innan pengarna kommer in beror mycket på vilken bank eller långivare du väljer. För att få utbetalningen att starta så snabbt som möjligt rekommenderar vi att du väljer en bank eller långivare som erbjuder snabb och enkel signering via bankID. På så sätt behöver du inte vänta på att få avtalet hemskickat till dig via post.

Generellt tar det mellan 1-5 bankdagar att få pengarna om du lånar via en lånemäklare. Det är också bra att känna till att även om lånemäklarna ofta kan hjälpa till med rådgivning och ge svar på frågor om hur utbetalningarna går till, så har de inget med själva utbetalningen att göra och kan därför inte påverka denna procedur på något sätt.