En lånemäklare förmedlar små och stora lån mellan långivare och låntagare

Lånemäklare

En lånemäklare förmedlar lån mellan långivare och låntagare. Om du känner att du inte riktigt har tid eller ork att besöka mängder av banker och andra långivare är det ett smart drag att vända sig till en lånemäklare. Ett annat, betydligt mer vanligt, ord för lånemäklare som de flesta troligtvis hört är låneförmedlare.

Lånemäklare för privatlån

Det finns idag många fördelar med att ansöka om privatlån via en lånemäklare. En av de viktigaste fördelarna är att du får otroligt snabbt ut din ansökan till cirka 20-40 banker och långivare samtidigt med endast en UC. Att inte dra på sig fler kreditupplysningar (UC) än nödvändigt när man letar lån är bra för kreditvärdigheten. Att du endast behöver fylla i en ansökan är en annan viktig fördel då det i många fall betyder att du sparar massor med energi och tid.

Hitta bästa räntan på lån via Sambla

Vänd dig till Sambla när du vill få hjälp med att hitta lånet med lägst ränta. Sambla är en av Sveriges ledande lånemäklare. Hos Sambla kan du ansöka om privatlån upp till 600 000 kr och endast en kreditupplysning (UC) registreras i samband med att din låneförfrågan behandlas.

Söka lån via en lånemäklare - Hur fungerar det?

Du börjar med att fylla i en ansökan
För att komma igång behöver du fylla i en ansökan. Detta brukar inte ta många minuter. Här ska du bland annat fylla i lånebelopp och vilken lånetid du önskar. Nästan alla lånemäklare har ett reglage på hemsidan där man med ett par klick snabbt kan bilda sig en uppfattning om hur lånetiden kan påverka månadskostnaden. Det är dock viktigt att notera att detta endast är uppskattningar. Den slutgiltiga räntan får man veta först efter att en kreditupplysning gjorts.

Lånemäklaren tar kreditupplysning
När du ansöker via en lånemäklare tas det alltid endast en kreditupplysning oavsett antalet långivare som behandlar din ansökan. Det finns idag flera företag som jobbar med kreditupplysningar, men för privatlån, särskilt på större lånebelopp, är det mer regel än undantag att kreditupplysningen tas hos UC (Upplysningscentralen).

Långivarna kommer med låneförslag
Svarstiden varierar. En del långivare lämnar besked nästan direkt efter att en ansökan kommit in, medan andra behöver lite längre tid. Inom 24 timmar har du oftast fått alla svar och kan sätta igång med att jämföra erbjudandena du fått.

Jämför och signera
Ett bra tips till alla som har planer på att jämföra lån är att alltid titta efter vad den effektiva räntan hamnar på. Den effektiva räntan visar inte enbart den fastställda nominella räntan under ett års tid, utan även alla avgifter som tillkommer. Kom också ihåg att det är helt upp till dig att bestämma om du vill tacka ja eller nej. En ansökan är inte bindande. Om du känner att du fått ett bra erbjudande och vill gå vidare är det bara att skriva på lånehandlingarna. Detta är något du vanligtvis kan göra digitalt via ditt BankID eller för hand.

Lånet betalas ut
Kort efter du signerat lånehandlingarna får du pengarna utbetalda till ditt uppgivna konto. Väljer du att signera via ditt BankID brukar det gå lite snabbare för pengarna att komma in. Flera av långivarna som erbjuder snabba privatlån med signering via BankID ser till utbetalningen kommer igång redan samma dag som signeringen skett eller senast nästkommande vardag.

Fördelar med lånemäklare

Färre kreditupplysningar
En av de viktigaste fördelarna med att ansöka om lån via en lånemäklare är att man får ut sin ansökan till ett stort antal långivare utan att riskera sin kreditvärdighet. Detta blir möjligt tack vare att lånemäklaren ser till att alla de olika långivarna man har ett samarbete med får dela på en och samma kreditupplysning. Detta kan ställas mot om man själv på egen hand hade sökt lån hos 10, 20 eller till och med 40 olika långivare. Då är det troligt att lika många kreditupplysningar gjorts, vilket hade haft en mycket negativ inverkan på ens kreditvärdighet.

Otroligt smidig ansökningsprocess
Att söka lån via en lånemäklare är otroligt enkelt och fantastiskt smidigt. Du väljer belopp, önskad lånetid och fyller i dina personuppgifter. Ibland behöver man även svara på ett par korta frågor som handlar om ens privatekonomi, till exempel om man har några barn under 18 år som står under ens vårdnad. Efter att detta är avklarat tar det ofta inte mer än ett par minuter innan svaren börjar trilla in. Lånelöften via lånemäklare är vanligtvis giltiga i upp till 30 dagar, vilket betyder att du i lugn och ro kan jämföra de olika erbjudandena.

Kostnadsfri tjänst och du binder dig inte till något
Det är helt kostnadsfritt att ansöka om lån via en lånemäklare. Lånemäklarna får ersättning av långivarna för förmedlade lån, men denna avgift har ingen som helst påverkan på dig som konsument. Det finns inte heller några som helst krav på att du ska teckna lån hos någon av de långivare som gett dig låneförslag.

Finns det några nackdelar?

Finns det verkligen inga nackdelar med att söka lån via en lånemäklare? Att hitta en eller flera nackdelar med att ta hjälp av en lånemäklare när man är på jakt efter ett nytt lån med bra ränta är ingen enkel uppgift.

Möjligtvis skulle en nackdel kunna vara att det troligtvis alltid kommer finnas banker eller andra långivare som väljer att inte samarbeta med lånemäklare och därför finns det risk att man aldrig får ut sin ansökan till dessa om man inte själv, på egen hand ser till att skicka in en låneansökan.

Tänk på detta när du ska välja lånemäklare

Vilka lån förmedlas?
Många lånemäklare i Sverige har nischat in sig mot privatlån utan säkerhet, men det finns också lånemäklare som enbart jobbar med bolån eller företagslån.

Hur många långivare prövar din ansökan?
Ju fler anslutna långivare desto bättre. Flera av de stora lånemäklarna samarbetar idag med omkring 30-40 långivare.

Vad har lånemäklaren för kundbetyg?
Vad tycker tidigare kunder? Trustpilot är ett bra exempel på en sida där du kan enkelt kan jämföra kundbetyg och också läsa omdömen från tidigare kunder.

Baka ihop dina lån via en lånemäklare

Många använder sig av en lånemäklare när det blivit dags att baka ihop gamla lån och krediter till ett nytt lån. Att baka ihop lån är ofta ett fantastiskt effektivt sätt att få ekonomin på fötter igen om man sedan tidigare samlat på sig flera lån och krediter där de effektiva räntorna är mycket höga.

Människor som tagit sig tid att baka ihop flera lån till ett brukar vanligtvis också stort uppskatta det faktum att avbetalningsprocessen blir betydligt enklare när man i slutet av varje månad endast behöver fokusera på en lånefaktura i stället för flera.

Att baka ihop gamla lån till ett nytt lån via en lånemäklare är inte svårt eller komplicerat. Du ansöker om ett nytt lån och ser sedan till att lösa dina gamla lån och krediter med det nya lånet. Ibland kan det hända att det till och med är den nya långivaren som fixar allt detta åt dig.

Hur ser lånemäklarna på betalningsanmärkningar?

Går det ansöka trots att man har en betalningsanmärkning i registret? Det brukar vara möjligt att ansöka om lån via en lånemäklare även om man sedan tidigare skulle ha en eller flera betalningsanmärkningar i bagaget sedan tidigare.

Det viktigare är att skulderna man tidigare dragit på sig är betalda, det vill säga att man vid ansökningstillfället inte längre har ett aktivt skuldkonto hos Kronofogden.

Det kan också vara bra att känna till att även om många lånemäklare idag samarbetar med långivare som accepterar kunder med betalningsanmärkningar, så finns det stor risk att räntan man kommer att bli erbjuden kommer vara en bra bit högre än vad den hade varit om man haft ett prickfritt register.

Detta är ingenting konstigt, utan hänger ihop med det faktum att långivarna ser på kunder med tidigare anmärkningar som högre risk.

Hur lång tid tar det innan pengarna kommer in på kontot när man lånar via lånemäklare?

Hur lång tid det tar innan pengarna kommer in beror mycket på vilken bank eller långivare du väljer. Vill man att utbetalningen kommer igång snarast ska man teckna sitt lån hos en bank eller långivare som erbjuder signering via bankID. Då behöver man inte vänta på att avtalet ska komma med posten (som efter signering också måste skickas tillbaka till långivaren innan utbetalningen kommer igång).

Generellt kan man säga att när du lånar via en lånemäklare tar det någonstans mellan 1-5 bankdagar från det att du ansökt fram till det att pengarna kommer in. Det är bra att känna till att även om lånemäklarna ofta kan hjälpa till med rådgivning och ge svar på frågor om hur utbetalningarna går till, så har de inget med själva utbetalningen att göra och kan därför inte påverka denna procedur på något sätt.