("Loan rates stock photo" (CC BY 2.0) av lendingmemo_com.)

Ränta: Så fungerar det

Det är mycket man ska tänka på när man ska ta ett lån. Vare sig det är ett mindre privatlån eller ett lån till ett större köp, som en bostad eller bil. En av de första termerna man stöter på är troligtvis ränta. Räntan är kort sagt priset man betalar för att få ta ett lån, men det finns också andra saker som är bra att känna till om ränta. Framför allt om man även är intresserad av aktier och börssparande.

Vad är ränta?

Som ovan nämnt är räntan priset man betalar för att få ta ett lån. En långivare kan i stor utsträckning välja vilken ränta de vill, men det finns ett tak på 40 procent. Räntan kan sedan vara fast eller rörlig. Om man väljer en fast ränta betyder det att en fast summa ska betalas, utöver amorteringen och eventuella avgifter, i en viss tid eller till dessa att lånet är betalt. Om ränta är rörlig innebär det att räntan kan sjunka eller stiga under tiden lånet betalas tillbaka. Däremot kan räntan inte stiga plötsligt och gå från 2 procent till 7 procent. Om man väljer en rörlig ränta innebär det att man binder upp sig på kortare bindningstider, och sedan binder om sig och då med en eventuellt förändrad ränta.

Inför varje lån är det viktigt att du och din långivare är överens om vilka villkor som gäller under hela tiden. Om eventuella ändringar av villkoren skulle behöva göras är det långivarens skyldighet att informera kunderna om de nya ändringarna, varför de görs och hur de påverkar avtalen. Oftast låter det krångligare än vad det egentligen är.

Räntan och aktiemarknaden

Den rådande räntan som en långivare ger har en nära korrelation med börsmarknaden. Om börsen går upp brukar räntan gå ned och vice versa. Priset på aktier styrs i sin tur av efterfrågan. Ju fler som vill ha en aktie, desto högre är priset. Ju färre som vill ha den, desto billigare blir den.

Tar man spelaktier som ett exempel har aktier i mr green co ökat för att fler vill ha dem, då företag dels köptes upp av ett annat spelbolag i slutet av 2018 och att det var ett av spelbolagen som fick en godkänd licens av Spelinspektionen. Tittar man däremot på Facebook, som hamnade i blåsväder under hösten, har priset rasat efter att efterfrågan minskade.

Räntan påverkar och påverkas alltså av hur bra det går för marknaden. Ju bättre det går för marknaden, desto bättre är räntan – som man givetvis vill ha så låg som möjligt.

("my neighborhood" (CC BY 2.0) by woodleywonderworks.)

Finansmarknaden är en evig cirkel och man kommer genom åren att vara med om både upp och nedgångar. Det är viktigt att man förstår hur räntan rörs sig med marknaden. En låg ränta innebär att mer pengar finns över i slutet av varje månad och därmed gynnar exempelvis detaljhandeln. Ränta ökar sen när marknaden är stabil, men det leder i sin tur till att handeln minskar och så fortsätter cirkeln.