Samla lån med betalningsanmärkning

Samla lån med betalningsanmärkning

Kan man samla lån med betalningsanmärkning? Det brukar vara möjligt att samla lån även om man skulle ha en betalningsanmärkning. Det är dock långt ifrån alla långivare som beviljar lån till kunder med tidigare anmärkningar. Hos till exempel flera av de stora bankerna i Sverige (Swedbank, Nordea, SEB med flera) är det mycket svårt att få igenom en ansökan om att samla lån om man har en betalningsanmärkning i bagaget. En betalningsanmärkning behöver dock inte vara ett stort hinder om man ser till att ansöka hos en långivare som är av åsikten att den nuvarande betalningsförmågan är en klart viktigare faktor än kundens tidigare ekonomiska historik.

Hos Lendo är du välkommen att samla lån trots betalningsanmärkning, så länge skulden hos Kronofogden är betald

Låneförmedlaren Lendo samarbetar idag med ett stort antal långivare som inte tycker att anmärkningar behöver vara ett stort hinder för lån om ekonomin i övrigt är i ordning. Lendo kan med andra ord hjälpa dig att samla lån trots att du har en eller flera betalningsanmärkningar.

Ett viktigt krav är dock att du inte har några obetalda skulder hos Kronofogden. Har du i dagsläget obetalda skulder till Kronofogden måste du först se till att lösa dessa innan du kan ansöka om samlingslån via Lendo. Ett annat viktigt grundkrav som måste kunna uppfyllas är att du har en årsinkomst på minst 120 000 kr.

Om du inte är bekant med Lendo sedan tidigare, så kan det vara bra att känna till att det idag är en av Sveriges största och kanske också mest välkända jämförelsetjänster för lån. Att ansöka om samlingslån utan säkerhet via låneförmedlaren Lendo är helt kostnadsfritt och det tas alltid endast en kreditupplysning (UC).

Hur påverkas räntan av en betalningsanmärkning?

Låntagare med tidigare anmärkningar utgör högre risk i långivarnas ögon. Det är därför mycket vanligt man får betala mer i ränta än den som inte har några betalningsanmärkningar i registret.

Hur mycket mer i ränta man får räkna med att betala är svårt att ge svar på eftersom alla långivare gör sina egna interna riskbedömningar.

En betalningsanmärkning finns kvar i tre år. Om anmärkningen är på god väg att försvinna kan det vara ett smart drag att fundera på om man ska vänta ut den innan man skickar iväg en ansökan om samlingslån.

Om det fortfarande är ett bra tag kvar, flera månader eller till och med år, kan man undersöka om det i stället finns andra sätt att få upp kreditvärdigheten.

Även om det inte går att korta ned tiden betalningsanmärkningen finns kvar i registret, så kan man t.ex säga upp outnyttjade krediter och försöka amortera mer på befintliga lån.

En annan mycket effektiv metod att få upp kreditvärdigheten är att ansöka med en medsökande. Allt detta ökar dina chanser till att i framtiden få klart bättre erbjudanden på samlingslån.

Positivt om du varit skuldfri hos kronofogden sedan minst 6 månader

Rent allmänt kan man säga att det är ett stort plus om du vid ansökningstillfället varit skuldfri hos Kronofogden i minst 6 månader. Hos flera långivare som accepterar kunder med tidigare betalningsanmärkningar kan detta till och med vara ett viktigt krav för att de ska kunna bevilja lån.

Har du dessutom möjlighet att ansöka tillsammans med en kreditvärdig medsökande är detta något som stort ökar chanserna till att du ska bli godkänd för ett samlingslån. I många fall kan en medsökande också leda till en flera procentenheter lägre ränta på samlingslånet.