Vad är uppläggningsavgift?

Uppläggningsavgift

Vad är uppläggningsavgift? Om du har planer på att ansöka om lån kommer du troligtvis förr eller senare stöta på ordet uppläggningsavgift. Det är frågan om en engångsavgift som banken eller långivaren tar ut när ett nytt lån ska tecknas. Vanligtvis är detta något man som kund betalar i samband med första fakturan man får. Tanken är att denna avgift ska täcka olika administrationskostnader, till exempel kostnader för kreditprövning, som uppstår i samband med att ett nytt lån sätts upp.

Låna utan uppläggningsavgift hos Coop

Vill du låna utan uppläggningsavgift? Låna upp till 500000 kr utan säkerhet och uppläggningsavgift hos Coop. Denna långivare tillämpar inga uppläggningsavgifter och inga som helst avi-avgifter tillkommer om du betalar via autogiro. Enkelt och smidigt!

Är det viktigt att välja lån utan uppläggningsavgift?

Tar du ett renoveringslån eller ett kökslån på 10000 kr med en löptid på 1 år och en uppläggningsavgift på 695 kr tillkommer, utgör bara uppläggningskostnaden för lånet att din renovering direkt blivit bra mycket dyrare. Då är det helt klart smart att ägna lite tid åt att jämföra olika låneerbjudanden utan uppläggningsavgift.

Är det å andra sidan frågan om ett stort lån, till exempel ett privatlån på 250000 kr med en löptid på 5 år eller mer, har uppläggningsavgiften en ganska så liten betydelse. Då är det i stället betydligt viktigare att fokusera på den så kallade effektiva räntan (lånets alla kostnader under ett års tid).