Baka ihop dina lån och krediter till ett nytt lån med lägre ränta och minska lånekostnaderna

Baka ihop lån

Spara pengar varje månad genom att baka ihop lån. Om du sedan tidigare har lån med höga räntor och avgifter utspridda hos olika banker och långivare kan det vara intressant att undersöka om det går att baka ihop dessa till ett nytt lån med lägre ränta och bättre återbetalningsvillkor. Detta brukar vara ett enkelt och smidigt sätt att minska lånekostnaderna.

Baka ihop dina lån och krediter till ett nytt lån hos Coop

✅ Hos Coop får du lånebesked direkt på skärmen!
✅ Baka ihop lån och krediter upp till 500 000 kr (utan säkerhet).
✅ Lång återbetalningstid, upp till 15 år.
✅ Effektiv ränta mellan 3,76% - 10,36%.
✅ Ingen uppläggningsavgift.
✅ Du kan när som helst, utan extra kostnad, lösa ditt nya lån i förtid.

Baka ihop dina lån genom en låneförmedlare

Ett smart drag för den som är intresserad av att baka ihop lån och krediter är att vända sig till en låneförmedlare. Det finns idag en stor mängd låneförmedlare, till exempel Lendo (en av Sveriges ledande låneförmedlare), som helt kostnadsfritt kan hjälpa sina kunder att baka ihop lån, krediter och avbetalningsköp till ett nytt lån där den effektiva räntan är bra mycket lägre och lånevillkoren bättre.

Baka ihop lån och krediter till ett nytt lån via Lendo, en av Sveriges ledande jämförelsetjänster för lån

Hitta billigaste lånet utan säkerhet snabbt och enkelt genom Lendo. Låneförmedlaren Lendo hjälper varje månad tusentals svenskar att smidigt baka ihop lån och krediter till ett nytt privatlån där räntan är bra och villkoren schyssta. Lendo använder själva uttrycket 'samla lån' för att beskriva denna procedur. När du skickar en ansökan om ett samlat lån genom Lendo får du möjlighet att jämföra räntor och villkor från upp till 40 olika banker och långivare. Tjänsterna Lendo erbjuder är helt kostnadsfria att använda och du binder dig inte till någonting.

Många bra fördelar med att baka ihop lån

Hur bakar jag ihop mina lån?

Att baka ihop lån är inte det minsta svårt. För att komma igång behöver du ansöka om ett nytt lån. Tanken med det nya lånet är att det ska ge dig möjlighet att lösa in dina tidigare lån och krediter. Efter att du löst in dina tidigare lån börjar du avbetala på ditt nya lån.

Den stora skillnaden är att istället för en bunt med lån och krediter utspridda hos olika banker och kreditgivare har du ett stort ihopbakat lån. Detta brukar innebära sänkta lånekostnader och en klart smidigare avbetalningsprocess. Inga konstigheter. Det är i princip så det går till.

Hur gör jag för att betala av mina befintliga lån?

Ett av de smidigaste sätten att betala av dina befintliga lån är helt enkelt att kontakta de olika långivarna och be om att få erlägga hela restskulden. På detta sätt kan du vara säker på att beloppet du betalar in verkligen blir korrekt och att du slipper onödiga räntekostnader.

Ibland kan det till och med vara den nya långivaren som du sammanför dina lån hos som tar hand om allt detta åt dig. Den nya långivaren löser då lånen och eventuella krediter åt dig utan att några pengar sätts in på ditt konto, vilket kan spara dig både tid och pengar.

Fördelar med att baka ihop lån

Lägre ränta och lägre månadskostnad
Lägre ränta och månadskostnad brukar vara de absolut främsta anledningarna till varför så många människor idag är intresserade av att baka ihop lån och krediter. Den effektiva räntan på ett stort privatlån är ofta bra mycket lägre än på smålån och krediter.

Bättre kreditvärdighet
Att ha många spridda lån och krediter har ofta en negativ effekt på din kreditvärdighet. Detta är ytterligare en viktig anledning till varför det är bra att baka ihop lån och krediter till ett enda lån hos en och samma långivare. Efter att du bakat ihop dina lån kommer din kreditvärdighet förbättras och du kan vid ett senare skede omförhandla ditt lån och få en ännu bättre ränta.

Färre fakturor
Det är aldrig kul att komma hem efter en lång dag på jobbet och mötas av en stor hög med tråkiga fakturor. När du bakar ihop dina smålån, kreditkortsskulder, avbetalningsköp och annat till ett större lån behöver du bara hålla reda på en faktura. Detta brukar också leda till att du får en bättre koll på din ekonomi.

När bör jag baka ihop mina lån?

Har du fler än ett lån kan det vara läge att kolla om det går att spara pengar varje månad genom baka ihop dessa till ett enda lån. De flesta människor är intresserade av att baka ihop lån just för att få lägre lånekostnader.

Det brukar verkligen löna sig om man sitter med en större bunt dyra lån och små krediter, men det kan också vara läge att baka ihop lån när man känner att man behöver en längre återbetalningstid. Med ett privatlån kan du få en återbetalningstid på upp till 12-15 år (hos vissa långivare upp till 20 år).

En annan vanlig anledning till att baka ihop lån är att man vill få alla lån, avbetalningsköp, krediter och skulder samlade på en och samma faktura. Detta brukar spara tid och man får samtidigt en bättre överblick över sin ekonomi.

Vilka typer av lån kan jag baka ihop?

I princip alla lån går att baka ihop, med undantag av CSN-lån och traditionella bolån. På dessa lån är räntorna redan tillräckligt låga. Det brukar vanligtvis handla om allt från lån på lite större belopp som skoterlån och kökslån, till snabblån och kreditkortsskulder.

Många människor har också passat på att handla möbler, elektronik och resor på avbetalning och kredit. Det kan ofta vara en bra idé att även försöka inkludera allt detta i det nya lånet om räntorna och avgifterna är höga. Självklart är det dock viktigt att den totala summan av lånen, avbetalningsköpen, krediterna och allt annat du tänkt baka ihop ryms inom din tilldelade låneram.

Om du tänkt baka ihop dina lån via en låneförmedlare, till exempel Lendo eller Zmarta (exempel på två stora aktörer på den svenska lånemarknaden), är det maximala lånebeloppet du kan ansöka om 600 000 kr. Det är dock långt ifrån alla som blir beviljade maxbeloppet. En del får nöja sig med ett mindre lån, men även det kan vara en bra början.

Innan du ansöker om ett nytt lån

En riktigt bra början innan man skickar iväg en låneansökan om att baka ihop lån är att först ägna en timme eller två åt att gå igenom de senaste månadernas fakturor. Hur höga är räntorna och avgifterna på alla de olika lånen, krediterna och avbetalningsköpen? Finns det kanske några lån som ska prioriteras?

Notera allt detta på ett papper och räkna också ut vad den totala kostnaden blir varje månad. Sedan jämför du denna kostnad mot vad ett hopbakslån skulle kosta. Skulle det visa sig att kostnaden för det nya lånet är lägre än det du idag betalar finns det pengar att spara om du väljer att ersätta dina befintliga lån med det nya lånet.

En medsökande ökar chansen att bli godkänd och ger lägre ränta

En vanlig fråga som ställs är om det finns det någonting man kan göra för att öka sina chanser till att få en ansökan om att baka ihop lån godkänd. I samband med att en ansökan om nytt lån fylls i kan man ange om man ska ha en medsökande till lånet. Detta kan vara intressant om man vill öka chansen att få sin ansökan godkänd.

I många fall kan en medsökande, en kreditvärdig sådan (med fast inkomst och fri från betalningsanmärkningar), också innebära att man blir erbjuden en bra mycket lägre ränta på det nya lånet. En medsökande öppnar också, av förståeliga skäl, upp möjligheterna till ett högre lånebelopp.

Baka ihop lån trots betalningsanmärkning

Är det möjligt att baka ihop lån även om man har en betalningsanmärkning i registret sedan tidigare? Det brukar gå bra att baka ihop lån och krediter trots en eller flera betalningsanmärkningar. Det finns idag ett stort antal långivare som anser att låntagarens framtida betalningsförmåga är en betydligt viktigare faktor än gammal kredithistorik.

En låntagare som tidigare dragit på sig en betalningsanmärkning utgör dock större risk i långivarens ögon och det är därför troligt att man kommer att behöva betala mer i ränta än om man inte haft betalningsanmärkningen.

Många ser detta som en bra anledning till varför man verkligen ska försöka ordna upp sin ekonomi och öka sin kreditvärdighet på bästa möjliga sätt under tiden man väntar på att betalningsanmärkningen ska försvinna från registret. Detta så att man direkt kan få ett ännu bättre hopbakslån den dagen då betalningsanmärkningen äntligen är borta från registret.

Går det att baka ihop lån trots många förfrågningar?

Om man tidigare tecknat många olika lån och krediter finns det tyvärr risk att man också dragit på sig ett stort antal UC-förfrågningar. Detta är något som kan påverka ens möjligheter att baka ihop lån till ett nytt lån där räntan är låg eftersom ens kreditvärdighet försämras (precis som med betalningsanmärkningar).

Har man koll på hur många UC-förfågningar man dragit på sig och när dessa kommer att försvinna kan det vara läge att fundera på om man ska försöka vänta ut dessa. En UC-förfrågan ligger synlig i 12 månader fram till det att den försvinner och kanske är flera av förfågningarna redan på god väg att försvinna. En regel som ofta brukar gälla är att ju färre UC-förfrågningar man har vid ansökningstillfället desto bättre.

Om inte detta är ett alternativ, kanske är samtliga UC-förfrågningar fortfarande ganska så nya, så kan det kan vara bra att känna till att det faktiskt är en stor fördel om UC-förfågningarna inte är alldeles nya, det vill säga att det åtminstone gått ett par månader sedan dessa registrerades. Ju äldre förfrågningarna är, desto mindre inverkan kommer dessa ha på din kreditvärdighet.

Givetvis är det också viktigt att man under tiden man kikar på olika lånelösningar försöker hålla nere antalet nya förfrågningar till ett absolut minimum. Som vi tidigare nämnt är det ofta ett smart drag att använda sig av en låneförmedlare när man vill se över sina alternativ. När du skickar en låneförfrågan via en låneförmedlare registreras alltid endast en UC trots att du kan få flera svar att jämföra.